Artikkelnr 66

2017. aasta rahvusvahelise tantsupäeva tervitus

Trisha Brown, tõlkinud Marie Pullerits

nr 65nr 67
2017. aasta rahvusvahelise tantsupäeva tervitus

Minust sai tantsija, sest ihkasin lennata. Mind on alati liikuma pannud minu raskusjõu üleloomulikkus. Minu tantsudes ei ole salajast tähendust. Nad on füüsilise kuju saanud vaimsed harjutused.

Tants annab edasi ja laiendab universaalset suhtlemiskeelt, loob juurde rõõmu ja ilu ning edendab inimteadmisi. Tantsu olemuseks on ikka ja jälle loovus… Selle mõtlemises, loomises, tegemises ja etendamises. Meie keha on väljendamise tööriist, mitte millegi kujutamise vahend. See mõte vabastab meie loovuse, see on kunsti tegemise esmane õppetund ja kingitus.

Kunstniku elu ei lõppe vanusega, nagu arvavad mõned kriitikud. Tantsu loovad inimesed, inimesed ja ideed. Publikuna saab selle loova impulsi endaga kaasa võtta ja kanda oma igapäevaellu.

*Tantsupäeva tervitus on kõigile professionaalsetele tantsijatele ja tantsu-austajatele üle maailma. Ühtlasi on see austusavaldus Trisha Brownile, kes lahkus meie seast 18. märtsil 2017. aastal.

Tervituse on koostanud Trisha Browni kirjalike tööde ja avalduste põhjal tema lähedane kolleeg Susan Rosenberg. Kirjutis annab edasi tema nägemust oma tööst ja seda peegeldavatest väärtustest.